vineri, 5 iulie 2013

Ce inseamna WHOIS atunci cand avem un cont de web hosting

Denumirea provine de la "who is", este o baza de date si cuprinde toate informatiile ce tin de un domeniu web inregistrat oriunde pe glob. Permite interogarea unei baze de date si ofera raspuns la acea actiune de interogare. Orice registrar oficial sare ofera si gazduire web pune la dispozitia clientilor aceasta optiune prin protocolul whois.

Interogarea bazei de date se realizeaza prin stocarea de informatii care apartin domeniilor web din intreaga lume sau despre adresele ip ale acestor domenii. Indiferent ca este verificat numele de domeniu sau ip-ul,  operatiunea se realizeaza atunci cand este nevoie. Prin aceasta optiune se verifica, de cele mai multe ori, disponibilitatea domeniului atunci cand un client doreste sa il achizitioneze. Nu opot exista doua nume de domenii identice dar nu este recomandat ca  numele sa semene nici macar putin pentru ca este in detrimentul firmei si al clientilor sai. Retinerea numelui domeniului de catre un client va fi dificila si confuza, iar firma cealalta va poate "fura" destul de usor clientii.

Pentru a afla informatii whois nu trebuie decat sa fie accesate paginile care se ocupa cu indentificarea lor, spre exemplu: http://www.domaintools.com, http://www.ip-secrets.com/, http//:who.is/ etc. Pentru a afla detalii despre istoricul unui domeniu in cazul in care cumparati unul second hand. Va vor fi de mare ajutor, mai ales daca PR-ul era mare si bine indexat in serp. Popularitatea exista, poate si-a pastrat si pozitia iar in mintea oamenilor exista deja un brand. Insa, cea mai populara intrebuintare este cea de a verifica disponibiliatatea unuia sau a mai multor nume de domenii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu