miercuri, 30 aprilie 2014

Uptime-ul si downtime-ul cand am gazduit un site la o firma specializata

Cu siguranta am auzit de cei doi termeni si nu am stiut la ce se refera. Daca nu avem oricat de mica legatura cu domeniul serverelor si al gazduirii ori al site-urilor web, e posibil sa nu fi auzit niciodata de uptime si garantarea sa de catre firma care ofera aceste servicii.

Downtime-ul poate fi luat mot-a-mot si tradus ca perioada de timp in care site-ul nu poate fi accesat de nimeni de pe nici un browser din lume. Probabil ca daca am alatura cei doi termeni, ne-am gandi ca unul este opusul celuilalt dar, totusi, nu am gasi semnificatia lor in gazduirea web. Cu toate acestea, uptime-ul este elementul esential pentru ca un site sa fie prezent in mediul online. Un furnizor hosting  serios, de incredere, care ofera servicii de calitate trebuie sa garanteze un uptime la site-uri cat mai mare si exista firme care garanteaza un procent de 99%. Uptime-ul este timpul cat un server sau un site web sunt online si site-ul poate fi accesat dupa adresa sa web din orice locatie unde exista conexiune la internet, iar serverul isi poate indeplini functiile de expediere si receptie de semnale, mesaje sub diverse forme in orice context si de partea altor device-uri.

Un server care gazduieste zeci sau sute de site-uri in cadrul unor pachete de servicii de tipul acesta, de pilda: http://www.clausweb.ro/gazduire-business.php, dar nu numai, pe langa viteza de reactie client-server, pentru ca un business online sa aiba parte de trafic si sa fie promovat si de motorul de cautare, trebuie sa fie mereu online. Atunci cand un site nu are momente de downtime, uptime-ul este de 100%. E practic un proces complementar. Atunci cand serverul intampina o defectiune tehnica, de soft sau trebuie sa isi updataeze modulele de securitate, de obicei firmele anunta un downtime. Totusi, exista servere care nu au nevoie de donwtime pentru reinnoirea zonei de securitate deorece si le face automat si repede, acestea sunt cele open-source de la Linux.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu