luni, 26 mai 2014

Care este procedura prin care sunt introduse noi extensii la domeniile web

Autoritatea internationala care se ocupa cu legalizarea si introducerea pe piata hosting a unor noi extensii web. Este destul de complicata procedura, insa au existat cereri atat din partea companiilor de hosting cat si din alte industrii. Mai ales brandurile foarte cunoscute au cerut sa se creeze extensii cu numele de brand, iar aceste cereri trebuie analizate si apoi oferit un raspuns unanim.

Sigur ca, deja, numele celebre de mancare, bauturi, produse diverse din industria modei, constructii si nu numai, ar crea si mai mari profituri daca s-ar crea site-uri si nume de domenii cu extensia, de exemplu, .pepsi, .gaultier sau .kfc pentru ca orice site web scos pe online va fi proprietate exclusiva a marcii respective. Deci un consumator, va sti numai dupa numele de domeniu cui apartine site-ul respectiv. Ar putea insemna o anumita discriminare, dar pana la urma este vorba de ridicarea calibrului vanzarilor si al clientilor prin profitabilul internet.

Probabil v-ati intrebat daca este nevoie de aprobare pentru a utiliza un nume de domeniu cu o extensie care nu exista in lista celor autorizate de icann, autoritatea pentru domeniile web de introdus pe piata. In mod normal, procedeul de autorizare dureaza intre 6 luni si pana la cativa ani. Atunci cand, se intampla ca doua sau mai multe organizatii ori companii sa aplice pentru drepturi asupra aceleiasi extensii, cel mai adesea se merge pe ideea primului venit. Autoritatea anunta firmele care doresc aceeasi extensie. Daca exista si marci inregistrate, nu trebuie sa fie proprietate celui solicitant pentru a obtine drepturile asupra ei, insa procesul este cel normal, ca pentru orice extensie noua. In cazul in care o firma obitine un TLD sau noua extensie, atunci acelas devine registrar oficial pentru aceea. Poate permite si altora sa inregistreze domenii pe extensia respectiva contra unei taxe  iar registrarul poate limita accesul la extensia respectiva oricand.

Impactul noilor extensii sau TLD-uri asupra utilizatorilor de internet si asupra firmelor de hosting va fi mare sau mic, in functie de cat se asteptau la astfel de noutati si de profiturile pe care le estimeaza in urma promovarii si incurajarii clientilor sa inregistreze domenii cu extensii noi. Efectele adevarate vor aparea in viitor pentru ca si procesul de a se ajunge la preturi accesibile la acestea si tot procesul pana la a putea fi vandute clientilor a durat mult. Marile companii exclusiv online vor beneficia de pe urma lor, marile branduri se vor bucura de vanzari si clienti multi, fiecare industrie va avea ocazia sa se bucure, iar cu trecerea anilor costul inregistrarii unor domenii cu extensii rare, vor putea fi platite cu cativa dolari numai. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu