joi, 3 iulie 2014

Un nou motor de cautare pe internet: Blekko

In mediul online apar mereu noutati si printre nenumaratele motoare de cautare, search engines, se regaseste si Blekko. In functie de zona de pe glob, predomina preferinte de cautare pe un anumit motor. Ei bine, in anul 2010 a fost lansat un nou motor de cautare pentru care au fost investiti peste 24 de milioane de dolari suma care a servit la dezvoltarea si implementarea proiectului.

Pe scurt, noul motor de cautare isi propune si promite sa ofere rezultate fara cele spam, sa ofere numai site-uri rezultate in serp calitative si utile. Blekko doreste sa utilizeze tehnologia care sa caute doar surse de tip slashtag (#). Aceasta tehnologie este aplicata numai in sapte domenii de activitate: auto, financiar, sanatate, colegii, versuri, retete culinare si hoteluri.

De fiecare data cand motorul de cautare detecteaza cautari legate de aceste sapte sectoare, este adaugat un slashtag acelei cautari astfel incat rezultatele afisate vor fi limitate doar la acele ute-uri sau url-uri (linkuri) care au slashtag-ul respectiv. Daca pe google sau bing, in serp, cauti rezultate dupa cuvintele sanatate sau financiar, apar multe rezultate de tip spam, de calitate indoielnica sau chiar informatii sau pagini web de pe site-uri care contin malware sau virusi. Aceleasi cuvinte cautate in Blekko, ca si cuvinte cheie, se vor oferi rezultate de pe site-uri mai calitative si de incredere.

Proiectul Blekko a testat toate acestea elemente utilizand mai bine de opt mii de testeri care au creat aproape trei mii de slashtag-uri total diferite unul de celalalt. In momentul de fata varianta de test beta este disponibila utilizatorilor, existand un format potrivit browserelor  mobile. Este in lucru implementarea motorului pentru aplicatii mobile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu