marți, 15 aprilie 2014

Ce importanta au Domain Name Server-ele pentru un domeniu web si pentru industria hosting

Atunci cand sunteti pregatit sa va deschideti o afacere online, avand planul pe termen lung si vizionand traficul de care se va bucura site-ul, este bine sa detineti niste cunostinte minime in domeniu legate de servere, metode de securizare, back-up, uptime, pachete de gazduire si sa stiti sa apreciati costurile. Sigur ca, intrand mai profund in aceasta arie, unele aspecte legate de resursele unei firme de hosting nu trebuie sa va preocupe atata timp cat utilizeaza infrastructura pe care o stiti ca este calitativa. DNS-urile, de exemplu, nu e nevoie sa fie o prioritate de analiza pentru dumneavoastra, insa cu cat cunoasteti mai multe cu atat veti cadea mai putin in plasa furnizorilor incompetenti.

Toate domeniile web gazduite pe servere publice sunt plasate la randul lor pe servere din intreaga lume, configurate special pentru a tine evidenta tutror domeniilor web. Aceast aspect poate fi un lucru benefic in cazul unor defectiuni sau erori la servere sau care apar in urma constractarii unor anumite pachete de  gazduire. Aceste servere se numesc DNS-uri sau Domain Name Servers si sunt serverele care detin toate numele de domenii web din intreaga lume. In completare pentru acest lucru, exista provideri de servicii hosting, cum este si Claus Web, care ofera, in mod expres, servicii DNS. Practic ei cel putin, ofera partea de inregistrare pe dns, chiar daca nu solicitati si achizitionarea unui pachet hosting din oferta sau nu aveti nevoie de inregistrarea unui domeniu sau, poate, transferul unuia, pe serverele celei de mai sus sau pe ale altei firme: http://www.clausweb.ro/servicii-dns.php. Practic, puteti detine propriile servere, acasa, si nu stiti cum trebuie configurate dns-urile sau aveti nevoie de ele de la un specialist.

Sutele de servere reprezinta registrul tuturor site-urilor web din lume active pe internet. Regulile acestor dns-uri spun ca domeniile web, la nivel mondial, nu pot exista doua identice, nu pot avea acelasi ip sau configuratie de nameserver. Numeroasele firme de gazduire web pe care le cunoastem sau pe cele existente in toate tarile lumii, nu sunt altceva decat intermediarii de furnizare servicii intre clientii webmasteri si DNS. Atunci cand un domeniu web este inregistrat de o firma registrar, ip-ul acestuia este inregistrat pe dns, indiferent de ce pachet sau de trasaturile resurselor alocate, sistem de operare etc. Rolul dns-urilor este vital pentru ca expune site-ul: la accesarea adresei in formatul in care il vedem noi dns-ul il citeste dupa ip si dupa formula criptata a sa. Practic, dns-ul traduce adresa web in ip-ul fiecarui domeniu caruia ii dorespunde, de fapt, un server aferent acelui nume de domeniu. Fiecare subdomeiu are propriul nameserver. Acesta este proprietate a registrarilor oficiali care se afla in competitie pentru clientii finali.

Nameserverele sunt servere fizice pe care ruleaza software-ul dns-ului si atunci cand cineva cumpara un pachet hosting, firma furnizoare trebuie sa ii dea datele nameserverului. Adresa sau numele nameserverului aferent site-ului este formata din numele serverului, numele domeniului si extensi acestuia. Daca e sa denumim cel mai mare server, intr-un clasament, de departe dns-ul este cea mai mare baza de date la nivel mondial plasata pe servere din diferite locatii pe pamant. Fara dns,  site-urile web ar fi gazduite doar pe niste servere iar adresa ar consta intr-un sir de numere, la fel si continutul lor. Atunci, in loc sa deosebim site-urile dupa nume ar fi foarte dificil sa le deosebim dupa combinatii de cifre. Criptarea este forma de protectie impotriva atacurilor web. Dns-urile  stocheaza toate informatiile apartinatoare site-urilor inregistrate, de unde pot fi accesate din orice locatie de pe glob.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu